Fraudulent orders via Afterpay stupidly easy. To resolve Afterpay wants to breach victims privacy, cost them lots of time.

Online shoppen en de rekening naar iemand anders sturen, blijkt kinderlijk eenvoudig met Afterpay. Dat constateert de Consumentenbond, die de beveiliging van de achterafbetaaldienst heeft onderzocht.

Honderden consumenten kregen spookfacturen van Afterpay en Klarna, betaaldiensten waarmee consumenten online aankopen pas na ontvangst hoeven te betalen. De bedragen varieren van enkele tientjes tot honderden euro’s.

Met een simpele truc bestelt de oplichter online op naam en adres van een ander. Vervolgens laat hij het pakket naar een ander afleveradres sturen, het zijne. Als Afterpay na een maand nog geen betaling heeft ontvangen, stuurt het een herinnering naar het opgegeven factuuradres.

Het bedrijf zegt dat het zijn fraudebestrijding op orde heeft. Consumenten die een onterechte rekening kregen kunnen aangifte doen bij de politie.

‘Het slachtoffer moet zijn onschuld bewijzen, terwijl het lek bij Afterpay zit,’ zegt de Consumentenbond. ‘Ook vragen een aangifte aan te leveren is niet in de haak. Afterpay vraagt zo persoonsgegevens af te staan, die notabene al een keer zijn misbruikt. We hebben de Autoriteit Persoonsgegevens hierover geïnformeerd, want we betwijfelen of dit volgens de regels is.’

Source: ‘Bestelfraude via Afterpay kinderlijk eenvoudig’ – Emerce

Organisational Structures | Technology and Science | Military, IT and Lifestyle consultancy | Social, Broadcast & Cross Media | Flying aircraft