Bol.com partner Toppie Speelgoed loses 10000 Belgian and Dutch customer records, now for sale on hacker forum

Personal information and what they bought, where it was delivered to.

De gegevens van vermoedelijk bijna 10.000 Belgische en Nederlandse klanten die een paar jaar geleden online speelgoed kochten, worden door een hacker te koop aangeboden op het internet. Dat blijkt uit onderzoek van VRT NWS. Het gaat om persoonlijke gegevens en bepaalde aankopen van mensen. De overgrote meerderheid van de producten werden gekocht bij een lokale Nederlandse ondernemer via onder meer webwinkel Bol.com. Die hebben meteen een onderzoek geopend naar de ondernemer waar het lek bleek te zitten.

Het bestand met klantengegevens wordt aangeboden op een gespecialiseerd hackersforum op het internet, waar de oplichter beweert een ‘bol.com-database’ te hebben.

In het bestand kan je zien wat mensen gekocht hebben, wat hun voor- en achternaam is en soms ook wat de aankoop kost. Daarnaast zijn ook bezorggegevens beschikbaar. Ook zie je welke betalingswijze mensen hebben gekozen, zoals een kredietkaart of bancontact.

Lek bij Toppie Speelgoed, externe partner Bol.com

Onderzoek leert dat het bestand inderdaad aankoopgegevens bevat van mensen die via Bol.com speelgoed kochten. Na contact met Bol.com en een intern onderzoek bij de webshop zelf blijkt dat het datalek zit bij een partner van Bol.com die speelgoed verkoopt op onder meer bol.com en eigen webshops. Het gaat om Toppie Speelgoed. Wie rechtstreeks bij Toppie Speelgoed kocht, duikt ook met e-mailadres en telefoonnummer op in de lijst, als dat bij de aankoop werd achtergelaten. Wie via Bol.com een product kocht, enkel met naam en afleveradres. Dat komt omdat Bol.com slechts beperkte gegevens naar externe partners stuurt.

Source: Belgische en Nederlandse klantengegevens van speelgoedwinkel online te koop | VRT NWS

Organisational Structures | Technology and Science | Military, IT and Lifestyle consultancy | Social, Broadcast & Cross Media | Flying aircraft